Kilpailut

Kilpailut

Suomen big band –mestaruuskilpailu

Suomen Big Band -Yhdistys ry:n järjestämän Suomen big band -mestaruuskilpailun tarkoituksena on tuoda esiin suomalaisten big bandien tasokkuutta ja suomalaista big band musiikkia. Kilpailun tuomaristo kootaan sekä kotimaisista että kansainvälisistä alan ammattilaisista. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa vakituisesti toimivat big bandit, joista kolme parasta palkitaan rahapalkinnoin ja voittanut orkesteri myös esiintyy tulosten julkistamisen jälkeen.

Valtakunnallinen ”Esko Linnavalli” big band-sävellyskilpailu

Suomen Big Band -yhdistyksen ja UMO Helsinki Jazz Orchestran järjestävämän ”Esko Linnavalli” big band -sävellyskilpailun tarkoituksena on nostaa esille uuden big band-musiikin tekijöitä sekä osaltaan tukea uuden musiikin säveltämistä ja esittämistä.

Kilpailussa esiraati valitsee korkeintaan kymmenen loppukilpailua varten ja UMO Jazz Orchestra esittää finaalikappaleet. Tässä yleisölle avoimessa konsertissa tuomaristo valitsee kolme rahapalkinnoin palkittavaa teosta.

Myös yleisö saa antaa äänensä ja kappaleista valitaan myös yleisön suosikki lippuäänestyksen avulla. Teokset kilpailevat anonyymisti alkukarsintavaiheessa, mutta finaalikonserttiin pääsevien kappaleiden säveltäjät julkistetaan.

Kilpailujen historiaa:

Imatran big band -kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1983 ja se on perinteisesti pidetty Imatra Big Band Festivaalin ja big band –kesäkurssin aikana. Ennen Imatran kisoja järjestettiin Kuopiossa 1970 -luvulla sekä big band -kursseja että -kilpailuja Kuopio Tanssii ja Soi -viikon yhteydessä. Vuodesta 1997 lähtien festivaalin yhteydessä on järjestetty big band -kavalkaadi.

Euroopan mittakaavassa Imatran SM-kilpailut on yksi harvoja kilpailuja, jolla on näin monivuotiset juuret. Positiivinen merkitys suomalaisessa big band- ja jazzmusiikissa sekä puhallinsoitinten soittamisessa on kiistaton: kilpailun myötä suomalaisten big bandien taso on noussut huomattavasti ja harrastajamäärät ovat lisääntyneet.

Vuosina 1983–1996 Imatralla on järjestetty big bandien pohjoismaisia ja avoimia SM-kilpailuja. Moni johtavista jazzmuusikoistamme on noussut yleisön tietoisuuteen Imatran big band -kilpailun kautta. Kilpailu on toiminut ponnahduslautana niin opinnoille kuin työtilaisuuksillekin.

Vuosien tauon jälkeen Suomen big band –kilpailu järjestettiin jälleen kesällä 2004. Kesällä 2005 järjestettiin historian ensimmäinen Esko Linnavalli big band -sävellyskilpailu. Sävellyskilpailu tekee kunniaa UMO Jazz Orchestran perustajajäsenelle ja kapellimestarille, Esko Linnavallille, jonka kausi orkesterin taiteellisena johtajana kesti vuodesta 1975 vuoteen 1991. Linnavallia pidetään yhtenä UMO:n merkittävimmistä kapellimestareista, sillä hänen ansiostaan UMO:sta kehittyi kansainvälisesti tunnustettu jazzorkesteri sekä pysyvä instituutio Suomen musiikkielämässä.

Kilpailuja järjestetään vuorovuosina tarkoituksena kohottaa suomalaisten big band -kokoonpanojen tasoa sekä tuoda esiin myös suomalaista big band -musiikkia.